Algemeen

Wil jij gerechtsdeurwaarder worden?

Steeds meer mensen krijgen te maken met een deurwaarder. Veel mensen zitten met een schuld en de schuldeiser kan een deurwaarder inschakelen om geld te laten innen. Een gerechtsdeurwaarder kun je vinden bij een deurwaarderskantoor. De gerechtsdeurwaarder heeft de bevoegdheid om naar de rechter te stappen. Daarnaast kan de gerechtsdeurwaarder spullen in beslag nemen tot er een vonnis is. Mensen denken vaak dat een gerechtsdeurwaarder dezelfde taken uitvoert als een incassobureau. Dit is echter niet het geval. Een incassobureau heeft namelijk geen wettelijke status en kan geen beslag leggen op spullen, bankrekeningen of loon. Als gerechtsdeurwaarder kan dit wel.

Opleiding gerechtsdeurwaarder

Wanneer je een gerechtsdeurwaarder wil worden moet je een opleiding tot kandidaat-gerechtsdeurwaarder hebben afgerond. Meestal is dit een afstudeerrichting binnen de opleiding hbo-rechten. Deze afstudeerrichting is officieel erkend door het ministerie van Justitie en Veiligheid en wordt aangeboden door Hogeschool Utrecht. Daarnaast moet je over de Nederlandse nationaliteit beschikken en moet je in het bezit zijn van een verklaring omtrent goed gedrag (VOG). Heb je MBO gedaan? Maak je geen zorgen. Het instapniveau van de opleiding hbo-rechten is havo of een afgeronde opleiding op MBO-4 niveau. Na twee jaar werkervaring als kandidaat-gerechtsdeurwaarder, waarin je een beroepsstage volgt, word je automatisch gerechtsdeurwaarder.

Salaris gerechtsdeurwaarder

Het salaris van een gerechtsdeurwaarder is zeer uiteenlopend. Wanneer je een beginnende kandidaat-deurwaarder bent, start het loon vanaf ongeveer €2200. Als gerechtsdeurwaarder kan je ook in loondienst werken. Hier kan het salaris oplopen tot wel €6000. Dit gaat dan wel over een gerechtsdeurwaarder met veel ervaring en die zich bezighoudt met gecompliceerde zaken. Als gerechtsdeurwaarder kun je ook je eigen kantoor oprichten. Door een eigen kantoor op te richten, heb je de mogelijkheid om verder door te groeien. Daarnaast kun je ook zelfstandig te werk gaan. Wanneer je dit doet, kun je een hoger tarief vragen dan wanneer je in loondienst bent. Een nadeel hiervan is, is dat je niet altijd verzekerd bent van werk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.