
Waarom heb je glutamine nodig?
Van een aantal voedingselementen weet je dat deze onmisbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en mineralen. Toch zijn er ook diverse supplementen die net zo’n belangrijke rol spelen bij het optimaal functioneren van je lichaam. Een daarvan is glutamine. De naam komt misschien niet direct bekend voor. En toch is dit aminozuur onmisbaar als het gaat om de opbouw van je spiercellen.
Wat is glutamine?
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat betekent dat je lichaam dit aminozuur zelf kan aanmaken om het vervolgens in te zetten bij de aanmaak van eiwitten. Hoewel je dus zelf in staat bent om glutamine aan te maken, zijn er ook periodes dat deze aanmaak stilligt. Dit is het geval als je ziek bent. Op dat moment kun je het alleen binnenkrijgen via voeding of via aanvullende supplementen. Het wil overigens niet zeggen dat je in iedere situatie glutamine kunt aanvullen. Dit is bijvoorbeeld niet aan te raden op het moment dat je chronisch ziek bent. Overleg in dat geval eerst met je huisarts.
Voor wie is glutamine belangrijk?
Dit aminozuur is voor iedereen belangrijk voor het aanmaken van eiwitten. Het is echter zo dat naarmate je ouder wordt, de snelheid van de natuurlijke aanmaak van glutamine afneemt. En daar kun je dus last van hebben. Ook als je jonger bent, maar regelmatig en intensief sport, is het mogelijk dat je minder glutamine aanmaakt dan je verbruikt.
Hoe kom je van nature aan glutamine?
Behalve dat je lichaam dus zelf glutamine aanmaakt, kun je het ook uit voeding halen. Eet je eiwitrijke producten, dan profiteer je tegelijk van de opname van dit aminozuur. Onder eiwitrijke producten verstaan we melk en kwark, eieren, tofoe en peulvruchten. Maar ook in groenten als spinazie en bietjes komt glutamine voor.
Wat is het gevolg van glutamine tekort?
Dit supplement helpt je niet alleen bij de opbouw van eiwitten. Het heeft ook de rol van een antioxidant. Je weerstand wordt dus lager als je een glutaminetekort hebt. Je merkt bijvoorbeeld ook dat je uithoudingsvermogen afneemt. Dit kan het geval zijn tijdens je dagelijkse werkzaamheden, maar ook zeker tijdens het sporten. Je hebt de kracht niet meer om een duurtraining vol te houden. Of je mist net dat laatste beetje extra om een serie oefeningen af te maken. Na afloop van een training blijft de spierpijn langer dan gebruikelijk aanhouden. Ook dit kan wijzen op een tekort.
Hoe vul je dit aminozuur aan?
Een gezonde en gevarieerde voeding kan al bijdragen aan het op peil houden van de glutamine in je lichaam. Dit is zeker noodzakelijk, omdat meer dan de helft van een spiercel uit dit aminozuur bestaat. Denk je toch dat je een tekort hebt of ben je herstellend na een griep of verkoudheid? Dan kun je het tekort aanvullen met een voedingssupplement. Deze voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in capsules of losse poeder en worden ook wel L-glutamine genoemd. Volg voor de juiste dosering de aanwijzingen op de verpakking. Je neemt dit supplement met voldoende water of vruchtensap in. Dit kan tijdens de maaltijd zijn of direct na een training voor een optimaal effect.

