Algemeen,  Tips

Waar moet ik rekening mee houden bij het organiseren van een festival?

De zomer breekt aan wat betekent dat het de tijd is voor festivalletjes. Wie geniet er nou niet van om je mooi aan te doen en te gaan genieten van heerlijke muziek op een mooie locatie met leuke mensen? Er zijn verschillende soorten festivals in Nederland. Lijkt het jou vet om een eigen festival te organiseren? Volg dan onderstaand stappenplan om te zorgen dat jouw festival een knaller wordt. 

Draaiboek

De eerste en belangrijkste stap voor het organiseren van een festival is het maken van een draaiboek. In een draaiboek zet je alle details over hoe je wilt dat het festival wordt beleefd en hoe je het festival wilt gaan creeëren. In het draaiboek moet je een aantal zaken vermelden zoals de doelgroep, de locatie en de datum van het festival, de gehele planning, de geschatte kosten, stappen die je moet nemen voor veiligheid, de vergunningen die nodig zijn voor het festival, hoe je het festival wilt promoten en een evaluatie. 

Vergunningen regelen

Om een festival te organiseren moet je een aantal vergunningen regelen. Ten eerste moet je een evenementenvergunning regelen bij de gemeente waar je het festival wilt houden. De kosten van deze vergunning kunnen verschillen en hangen af van de grootte van het festival en de geplande activiteiten op het festival. Voor de muziek op het festival moet je ook een licentie regelen. Informeer hiervoor naar de muziekrechten. Vraag ook bij de gemeente na wat de regels zijn wat betreft geluidsoverlast. Vervolgens moet je ook een vergunning aanvragen voor het schenken van alcohol. Als je een vuurwerkshow wilt geven op je festival dan moet je een toepassingsvergunning regelen en toestemming vragen bij de provincie. 

De opbouw

Voor de opbouw van je festival moet je een aantal zaken regelen. Je moet bijvoorbeeld genoeg bouwhekken huren om je festival af te grenzen. Verder moet je tenten en podia regelen voor je festival. Je kunt hiervoor het beste een constructietekening maken. Kijk naar de weersverwachting en schat in hoeveel tenten je nodig hebt. Zorg ook ervoor dat je de windbelasting meerekent op de tent en het podium. Regel een aantal foodtrucks en barretjes voor je festival. Verder kan je het beste iemand inhuren om de lichtinstallatie en geluidsinstallatie te regelen. Zorg ook dat je genoeg alcohol en glazen ter beschikking hebt voor het festival. Je moet ook altijd EHBO personeel regelen voor je festival en goed voorbereid zijn op ongelukken. 

Door rekening te houden met bovenstaande zaken kan jij een spetterend festival organiseren. Wie weet wordt jouw festival wel een echte knaller.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.