Algemeen,  Tips

TIPS: DE JUISTE GORDIJNEN VOOR ELKE RUIMTE

De populairste raamdecoratie zijn waarschijnlijk gordijnen. De reden hiervoor is simpel: gordijnen zijn er in allerlei kleuren, stoffen en maten. Hierdoor is er voor elke ruimte een passend gordijn te vinden. Maar let op, want niet elk gordijn past in elke ruimte. Wij helpen je een handje om de juiste gordijnen te kiezen. Lees onderstaande tips en je weet precies waar je op moet letten bij de zoektocht naar het juiste gordijn voor elke ruimte!

Woonkamer

In de woonkamer kun je eigenlijk alle kanten op, maar het is het mooiste om de gordijnen aan te laten sluiten op de interieurstijl. Heb je bijvoorbeeld een Scandinavische stijl, dan is een katoenen of linnen gordijn een goede keus. Bij een landelijke woonkamer passen lichte gordijnen met ringen voor een roede heel goed. Heb je een stoer interieur met veel donkere kleuren? Dan zorgen gordijnen van gladde stoffen met een lichte glans voor een goede balans.

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de richting waar het licht vandaan komt. Bij een warme lichtinval vanuit het zuiden zijn bleke, lichte kleuren aan te raden zoals lichtblauw. Bij een koele lichtinval vanuit het noorden doen warme kleuren het juist goed zoals rood, geel en paars. Bij een lichtinval vanuit het westen zijn wit- en grijstinten een goed idee, maar pastelkleuren passen hier ook goed bij de lichtinval. Als het licht vanuit het oosten binnenvalt, dan kun je het beste voor groene en blauwe tinten gaan.

Studeerkamer

Ook in de studeerkamer is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval. Het is echter nog belangrijker om hier voor kleuren te gaan die activeren of creativiteit bevorderen. Kleuren die activeren zijn bijvoorbeeld geel en oranje. Kleuren die de creativiteit stimuleren zijn bijvoorbeeld oranje en paars. Als het bureau in de studeerkamer lang in het zonlicht staat, is het handig om de felste zon buiten te houden. Dit kan bijvoorbeeld met inbetweens of door verschillende lagen raamdecoratie op te hangen. Hang achter de gordijnen bijvoorbeeld plisségordijnen. Deze kun je voor elk deel van het raam laten hangen, waardoor je ze steeds aan de stand van de zon kunt aanpassen. ’s Avonds kun je de normale gordijnen dan sluiten voor extra privacy.

Slaapkamer

In de slaapkamer is het belangrijkste dat je een goede nachtrust hebt. Houd hier dus rekening mee als je op zoek gaat naar gordijnen. Kleuren die de nachtrust bevorderen zijn bijvoorbeeld blauw, grijs en bruin. Ook is het beter om hier voor effen gordijnen of gordijnen met een rustige print te kiezen, dan voor gordijnen met een drukke print. Op het gebied van lichtinval kun je in de slaapkamer het beste voor verduisterende gordijnen kiezen. Verduisterende gordijnen maken de kamer lekker donker en zorgen voor de meeste privacy. Als je het prettig vindt om wakker te worden met natuurlijk licht, dan zijn inbetweens een betere keuze. Dit soort gordijnen zorgen voor voldoende privacy, maar je kunt wel zien of het buiten donker of licht is.

Kinderkamer

Dan de laatste kamer waar goede gordijnen onmisbaar zijn: de kinderkamer. Verduisterende gordijnen zijn vaak het beste voor een kinderkamer, omdat kinderen ook vaak slapen als het buiten nog erg licht is. Op het gebied van kleuren en prints kun je hier wel wat vrijer zijn. Kinderen reageren goed op wat fellere kleuren, maar maak het niet te bont. Kies dus bijvoorbeeld niet voor neonkleuren. Ook prints mogen op een kindergordijn best gezien worden. Doordat er vaak minder meubels in een kinderkamer staan, komt een gordijn met print hier goed tot zijn recht. Ook houden veel kinderen van herkenbare vormen, waardoor een printje een goede keuze is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.