Algemeen,  Tips

Steeds meer vrouwen in IT!

Beyoncé zong het al: “ Who run the world? Girls!”. Dames werken in allerlei sectoren én zijn er goed in. Natuurlijk was IT best lang een mannenbastion en de sector wordt nog steeds gedomineerd door mannen. Maar de vele campagnes om meer vrouwen op de werkvloer te krijgen werken steeds beter. Zo was er in 2020 6,5% groei in het aantal vrouwelijke ICT’ers. In 2020 werkten daardoor zo’n 100.000 vrouwen in de Nederlandse IT-wereld. Dit komt neer op zo’n 18,5% van alle IT’ers, dus er zijn nog stappen te zetten. Maar het gaat alvast de goede richting op!

Waarom heeft de IT wereld zo’n behoefte aan vrouwen?

Om eerlijk te zijn heeft de IT-sector behoefte aan goede talenten, welk geslacht ze ook hebben. De sector barst uit z’n voegen en goede IT’ers zijn erg gewild op de arbeidsmarkt. Op dit moment zijn er duizenden openstaande functies die niet kunnen worden vervuld. 

Toch is de sector op zoek naar vrouwen, en dat weten ze. Door alle development bijvoorbeeld te laten uitvoeren door mannen, ontstaat er snel tunnelvisie. Een meer diverse werkvloer kan er net voor zorgen dat de applicaties en programma’s die worden ontwikkeld veel inclusiever zijn. Dit is commercieel een slimme zet omdat je zo meer mensen bereikt. 

Ook zijn heel veel functies erg creatief en veel vrouwen zijn erg creatief. Denk aan nieuwe ideeën voor apps bedenken, de designs uitwerken en meer. 

Kleine stapjes in de goede richting 

Omdat de industrie vaak een bro-cultuur heeft, durven vrouwen vaak nog niet de stap te zetten. Jammer! Maar zoals we hierboven al vertelden: elk jaar komen er meer vrouwen bij in de sector. Ook investeerders helpen mee: zo zijn er meer en meer investeerders die enkel investeren in bedrijven waarbij het management voor minimaal 35% uit vrouwen bestaat. Quota’s zijn natuurlijk niet ideaal – niemand wil aangenomen worden om een quota te vervullen – maar ze zijn wel een eerste stap. 

Op zoek naar een career change?

Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel studies die zich richten op IT-carrières. Maar ook als je al enkele jaren aan het werk bent en twijfelt aan je huidige loopbaantraject, is het nooit te laat om te veranderen. Er zijn vele super handige cursussen online die je bijvoorbeeld leren coderen of leren werken met design programma’s. En mocht je bijvoorbeeld een sabbatical kunnen nemen, dan kan het fijn zijn om een traineeship te volgen, waarbij je de ins en outs van een functie leert. Neem ook eens een kijkje bij de organisatie Girl Code, speciaal gericht op vrouwelijke programmeurs.

Sowieso is de IT sector niet alleen coderen. Er zijn ook designers die mooie sites en apps creëren – vaak iets waar vrouwen goed in zijn! – en nog allerlei andere functies. Van IT beheer tot heel praktisch de IT infrastructuur van bedrijven opzetten, de mogelijkheden zijn enorm. Kijk zeker eens op Indeed of LinkedIn – je zult zien dat er veel meer functies zijn dan je denkt! Er zal vast wel iets bij zitten dat je interesseert. 

Let’s go girls! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.