Algemeen,  Tips

Kurkuma, waar is het allemaal goed voor?

De laatste tijd is kurkuma een erg populaire superfood geworden, maar waarom? Wat is het? En waar is het dan allemaal goed voor? Om te beginnen staat kurkuma ook wel bekend als Koenjit, Koenier, tarmeriek of Indiase geelwortel. Je kunt het krijgen bij speciaalzaken, zoals De Kurkuma Specialist. Het is een oranje-gele specerij die wordt gewonnen uit de plant ‘Curcuma Longa’, een sierplant met prachtige bloemen afkomstig uit India en Pakistan. Kurkuma wordt in India het ‘heilige poeder’ genoemd, maar waarom? In dit artikel lees je de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Ontstekingen en alzheimer

In Azië wordt kurkuma al 4500 jaar door Ayurvedische artsen gebruikt als medicijn. Zij noemen dit het heilige kruid vanwege de genezende werking. Verschillende studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend kan werken bij kleine, chronische ontstekingen. Zo kan kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaan. Daarnaast helpt kurkuma ook nog eens bij de vertering van vetten. Om deze redenen kan het ook belangrijk zijn bij de ziekte van Crohn en het prikkelbaredarmsyndroom. Kurkuma bevat verschillende verbindingen met werkzame stoffen die curcuminoïden genoemd worden. Curcumine kan zich binden aan plak in de hersenen en voorkomen dat de plak zich verder gaat verspreiden. Zo speelt curcumine een rol bij het remmen van Alzheimer, volgens Duke University Medical Centre.

Verlichtende werking

In Azië wordt Kurkuma dus al lang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bij het bevorderen van de beweeglijkheid van gewrichten. Daarnaast helpt kurkuma bij het behouden van soepelheid in gewrichten. Om deze redenen kan kurkuma helpen bij de verlichting van de pijn bij reuma, artrose en artritis. Ook lijkt kurkuma te helpen bij het verminderen van symptomen zoals niezen of een verstopte neus, De natuurlijke stof richt geen schade aan het lichaam en daardoor is kurkuma een goed middel voor wie op een gezonde manier minder pijn wil hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.