Algemeen,  Gezondheid,  Tips

Hoe ga je met dementie van een ander om?

Iedereen krijgt met dementie te maken. Vaak zie je het bij de mensen om je heen. Bij je partner, je ouders of je opa en oma. Het kan best lastig zijn om goed met deze situatie om te kunnen gaan. Wij delen vandaag een aantal tips om te zorgen voor iemand met dementie en hoe je de focus kan leggen op de goede dingen.  

De eerste tip is om te focussen op wat nog wel kan. Vaak zien we in situaties dat er wordt gekeken wat iemand niet meer weet of wat iemand niet meer kan. Laat dit los. Blijf nieuwsgierig naar wat nog wel kan. Geluk zit vaak in kleine dingetjes. Organiseer daarom wat kleins. Een koffie met een taartje of een lunch met de familie of met een kleine groep mensen zal de desbetreffende persoon heel veel goeds doen. Het kan ook zijn dat de persoon het fijner vindt om in een vertrouwde omgeving te blijven. Houd het dan vooral dichtbij huis.  Het belangrijkste is dat het gewoon gezellig is. Ga niet over dingen in discussie als er wat onduidelijkheid is, blijft luchtig en probeer positief te blijven 

Vraag ook niet te veel van jezelf of van de dementerende persoon. Heb geduld, maar ook niet te veel. Vaak vindt iemand die dementerend is het al fijn dat je er bent. Ze hebben behoefte aan aandacht en positieve energie. Geef hem/haar soms even een complimentje.  Vaak helpt het ook om iemand over vroeger te laten praten. Deze gedachten zijn vaak nog scherp en het helpt die persoon om tijdsbesef te krijgen. Je kan bijvoorbeeld ook fotoboeken meenemen of een filmpje van vroeger laten zien.  Als je het zelf lastig vindt om met de persoon om te gaan is het een goed idee om hulp in te schakelen. De huisarts en psychologen kunnen je helpen. Praat er ook veel over met familie, vrienden en kennissen. Je staat er niet alleen voor. Je gaat samen door dit proces.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.