Algemeen

Het vergelijken van je autoverzekering

In Nederland mag je met de auto niet de weg op indien deze niet is verzekerd. Het is dan ook een wettelijk verplichte verzekering, net zoals de ziektekostenverzekering. Zeker als je de auto full casco verzekert, zal de premie behoorlijk kunnen oplopen. Maar terwijl ieder jaar honderdduizenden kiezen voor een nieuwe en goedkopere ziektekostenverzekering, geldt dat niet voor de autoverzekering

Dat is best verwonderlijk als je beseft dat ook een autoverzekering in het algemeen een looptijd heeft van een jaar. Daarna kan je deze in principe dagelijks opzeggen. Ook hoef je niet alle kleine letters in de voorwaarden zelf te gaan bestuderen. Autoverzekeringen kun je eenvoudig online vergelijken, bijvoorbeeld op Autoverzekering.nl. Op die manier vind je met relatief weinig moeite de beste en goedkoopste autoverzekering in jouw specifieke situatie. Waar moet je nu in het algemeen op letten bij een autoverzekering? Hieronder vind je een aantal tips.

De leeftijd van de auto 

Sommige verzekeraars melden het als de verzekeringsvorm van jouw auto niet meer bij de leeftijd past, maar het blijft een eigen keuze. De meest gebruikelijke vormen vind je hieronder.

Leeftijd 1 tot en met 5 jaar: volledig casco 

Deze verzekering wordt ook wel allrisk genoemd omdat dekking uitgebreid is. Niet alleen schade aan een ander voertuig wordt vergoed als jij verantwoordelijk wordt geacht voor een ongeval maar ook die aan je eigen auto. Ook valt hier een andere categorie onder, die helaas steeds vaker voorkomt: vandalisme. Een (relatief) nieuwe auto is een kostbaar bezit, vandaar dat de keuze voor een goede dekking voor de hand ligt.

Leeftijd 6 tot en met 10 jaar: WA en beperkt casco 

Een WA-verzekering is bedoeld om schade te vergoeden die jij veroorzaakt bij een onverhoopt verkeersongeluk. Voor een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is, biedt beperkt casco nog extra dekking bij bijvoorbeeld storm- of waterschade. Er zal tenslotte maar een boom op je auto terechtkomen. Schade aan je auto bij een ongeluk door jou veroorzaakt, wordt niet vergoed en er is ook geen dekking voor vandalisme.

Leeftijd boven de 10 jaar: WA 

Als een auto 11 jaar of ouder is, zal de dagwaarde niet bijster hoog meer zijn. Het is dan niet meer zinvol om de auto casco te verzekeren. Met een WA verzekering heb je dekking ingeval jij schade veroorzaakt bij een medeweggebruiker. 

Het eigen risico 

Vrijwel iedere autobezitter krijgt ermee te maken indien er een claim moet worden ingediend: waar sta je op de bonus/malusladder en wat betekent een claim voor je premie? In veel gevallen is het voordeliger om een kleine schade zelf te betalen in plaats deze via de verzekering te laten lopen. Om die reden is het ook een goed idee om eens te kijken hoe het zit met de premiekorting die je krijgt bij een hoger eigen risico. Dat maakt de afweging bij een kleine schade ook minder moeilijk. 

Voorkom dubbele verzekeringen

Sluit niet zomaar een aanvullende verzekering af bij een autoverzekering als je niet weet wat de meerwaarde is. Dubbele verzekeringen komen vaker voor dan je denkt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.