Algemeen,  Tips

Dingen die je moet weten als je overweegt een bedrijf te starten

Steeds meer mensen starten hun eigen bedrijf. Vroeger deed je dit wanneer je veel ervaring had, maar tegenwoordig starten ondernemers steeds vroeger. Soms worden bedrijven zelfs al opgezet wanneer ze nog aan het afstuderen zijn. Ze hebben er dus zin in! Maar hoewel voor jezelf werken een van de meest lonende dingen kan zijn die je ooit voor jezelf zult doen, is het heel anders dan voor iemand anders werken. Je kunt je niet alleen focussen op de positieve aspecten. Dacht je aan eigen werktijden beslissen, vanuit huis werken, veel op vakantie gaan en zelf kiezen wat je gaat doen elke dag? Think again!

Vergeet niet wie de rekeningen betaald

Mocht je dit jezelf ooit afvragen: het is de klant die je rekeningen betaald. Als je het geluk heeft om die eerste klant binnen te halen, bedien je die klant alsof er geen morgen is. Zorg ervoor dat je op tijd levert en dat je zeer snel reageert op de verzoeken van de klant. Wanneer je dit niet doet, zal je zelf de rekeningen moeten gaan betalen. Heb je grote klanten en afnames op factuur? Dan wil je hun kredietwaardigheid checken. Wanneer deze kredietwaardigheid laag is, is de kans aanwezig dat je alsnog zelf de rekeningen moet betalen.

Je kunt je eigen uren niet bepalen

Je klanten bepalen namelijk je uren. Je moet werken wanneer zij werken. Je moet beschikbaar zijn wanneer ze je nodig hebben. Dit is meestal tussen 8 tot 6 op weekdagen, maar misschien ook ’s avonds en in het weekend. Wanneer je herhaaldelijk niet beschikbaar bent, zullen je klanten elders heen gaan.

Je zult niet veel vakanties nemen

Tenminste, niet voordat je een solide klantenbestand hebt. Als je een eenmanszaak hebt en niet aan het werk bent, komt er geen geld binnen. Je dient hier dus een buffer voor te creëren of een team te hebben die je werk overneemt als je weg bent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.