Fashion,  Gezondheid,  Sport,  Tips

Dikke enkels: waarom krijg je ze en wat kun je eraan doen?

Heb jij vaak last van dikke enkels en dikke voeten als je een tijdje hebt neergezeten? Of merk je dat je onderbenen opzwellen als het warm weer is? Erg vervelend! Je bent echter niet de enige – heel veel mensen hebben last van dikke enkels. In dit artikel bespreken we waarom je opgezwollen voeten en kuiten kunt krijgen én vooral wat je eraan kunt doen. 

Waarom krijg je dikke enkels?

Als één of allebei je voeten opgezwollen zijn, dan komt dit door oedeem of vochtophoping. Je krijgt last van vochtophoping door de niet optimaal werkende bloedcirculatie in je benen. Er zijn een rits aan redenen waarom je hiervan last kunt hebben:

  • Langdurig niet bewegen en zitten, bijvoorbeeld tijdens werk of tijdens een vliegreis
  • Ouderdom
  • Zwangerschap
  • Hartfalen of trombose
  • Warm weer
  • Te zoute voeding
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Oedeem door te kleine schoenen

Wat kun je doen aan opgezwollen voeten door te lang te zitten?

De meeste mensen krijgen dikke enkels door te lang te zitten, bijvoorbeeld door een bureaujob. Af en toe een paar meter wandelen naar het toilet of naar de keuken is in zo’n geval niet voldoende om het vocht in je benen af te voeren en de doorbloeding van je onderbenen te stimuleren. 

Daarom is de belangrijkste tip die we je kunnen geven meer bewegen. Sta bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeger op om een frisse neus te nemen en een half uurtje te wandelen. Dit kun je ook tijdens je lunchpauze doen! Door te bewegen, stimuleer je de doorbloeding in je benen. Voor een volwassene worden 6000-10000 stappen per dag aangeraden. Daarnaast is het ook een aanrader om te checken of je schoenen niet te klein zijn, genoeg water te drinken en niet te overdrijven met de consumptie van zout. 

Heb je last van dikke enkels omdat je geregeld vliegt? Of omdat je vele uren neerzit voor je baan? Dan kan het dragen van compressiekousen ook helpen. Deze kousen drukken op je enkels en verbeteren zo de bloedcirculatie, waardoor overtollig vocht wordt afgedreven. 

Als je vaak last hebt van dikke voeten, een actief leven hebt en nog behoorlijk jong bent, dan is het een aanrader om eens langs te gaan bij je dokter. Die kan medisch onderzoek verrichten om te kijken of er geen medische aandoening aan de basis ligt. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.