
De geluidsoverlast in jouw omgeving vaststellen en oplossen 
Bij geluidsoverlast is het erg belangrijk dat je dit oplost. Immers kan je door geluidsoverlast gehoorbeschadiging oplopen. Dit is iets wat je natuurlijk wenst te voorkomen aangezien je gehoor van essentieel belang is voor jouw gezondheid. Gelukkig is het mogelijk om geluidsoverlast te voorkomen en op te lossen. Dit doe je in eerste instantie door vast te stellen dat er sprake is van geluidsoverlast bij jou in de buurt. Immers is het zo dat niet ieder geluid dat door de buren gemaakt wordt als geluidsoverlast mag tellen. Er zijn bepaalde wettelijke limieten waarmee geluidsoverlast bepaald wordt. Zodra deze limieten overschreden worden dan kan je actie ondernemen en een einde maken aan de overlast.
De wettelijke regels
Aangezien vele mensen in Nederland buren hebben zal je wel eens geluiden horen van de buurtgenoten. Niet ieder geluid telt dus ook als geluidsoverlast. Hierbij geldt dat er wettelijke regels zijn om te bepalen wanneer er sprake is van geluidsoverlast. Zodra een limiet wordt overschreden dan kan je actie ondernemen namens jezelf of namens je buurtgenoten die tevens last hebben van de overlast. Overdag geldt een limiet van 35 decibel en in de nacht is de limiet op 25 decibel vastgesteld. Dit heeft te maken met het feit dat je gedurende de nacht meer recht hebt op stilte voor een goede nachtrust.
Gevolgen voor je gezondheid
Het is van essentieel belang om proactief te zijn zodra er sprake is van geluidsoverlast bij jou in de buurt. Deze geluidsoverlast kan immers nare gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Als je immers last hebt van het harde geluid tijdens de nacht dan heb je een verstoorde nachtrust. Dit heeft een nadelig effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bij te hard geluid kan er verder gehoorbeschadiging ontstaan waar je rest van je leven last van kan houden. Ten slotte kan de overlast stress en vermoeidheid opleveren. Daarom moet je bij geluidsoverlast samen met buurtgenoten in actie komen.

